Kvalitní zvukovou izolaci oceníte nejen o Vánocích

Všudypřítomnému předvánočnímu shonu je jen velice těžké se v ulicích či obchodech vyhnout. Ticho a klid často nenajdete ani doma. Puštěná televize, hlasitá hudba ve vedlejších místnostech, návštěvy u sousedů trvající dlouho do noci i novoroční ohňostroje narušují domácí pohodu. Dlouhodobé vystavení hluku může dokonce vést k poruchám soustředění a spánku i k horší imunitě. O to víc proto v tomto rušném období oceníte kvalitní odhlučnění stěn a stropů.

Podle Ing. arch. Terezy Vojancové ze společnosti URSA, předního výrobce a dodavatele minerálních izolací, je nejjednodušším řešením izolovat hluk pomocí minerální izolace. Ta dokáže zlepšit neprůzvučnost mezi příčkami o 6 až 15 dB. Odhlučnění je možné provést i dodatečně u starších bytů.

Kvalitní zvukovou izolaci oceníte nejen o Vánocích

O čem si povídají sousedé?

Největší problém s hlukem mívají obyvatelé bytových domů, ve kterých se násobí zvuky pocházející z každodenního provozu domácností. K rušení vašeho klidu přitom kolikrát stačí jen hlasitější volnočasová aktivita z vedlejší bytové jednotky. Pokud proto nechcete během vánočních svátků poslouchat, co vaši sousedé zrovna dělají, můžete to vyřešit pomocí akustické předstěny.

Akustická předstěna se montuje před stávající stěnu a funguje jako dodatečná izolace. Může zlepšit vzduchovou neprůzvučnost o prokazatelných 6 dB. Do předstěny využíváme pružný, tuhý a uživatelsky velmi příjemný materiál URSA PUREONE USF 31, který se vyrábí ve větších i menších tloušťkách, proto je možné jej použít právě do instalačních předstěn, případně i šikmých střech a dřevostaveb,“ uvádí Ing. arch. Tereza Vojancová ze společnosti URSA.

Kvalitní zvukovou izolaci oceníte nejen o Vánocích

Lehké příčky vždy s minerální izolací

U nových bytových domů je dobré myslet na odhlučnění s předstihem, již při samotném plánování konstrukce stavby. Stále častěji se pro rozdělení místností v novostavbách používají lehké příčky. Jedná se o montované příčky ze sádrokartonu nebo jiných deskových materiálů, které mají ve srovnání s tradičními stavebními materiály, jako je lehké zdivo, řadu výhod, zejména pak úsporu místa uvnitř místnosti a rychlejší výstavbu. Mnoho lidí se však obává, že lehké příčky nebudou splňovat požadavky na akustické vlastnosti, konkrétně na přenos zvuku mezi místnostmi.

Praxe dokázala, že při správné montáži a vyplnění kvalitní zvukově-pohltivou izolací, sádrokartonové příčky dokonce v mnoha ohledech překonají příčky vylehčené zděné,“ vyvrací tento mýtus Vojancová a upozorňuje, že kvalitní minerální izolace by měla být automatickou součástí výplně lehkých příček. Do lehkých montovaných příček se hodí izolace URSA TWP 1, URSA TWF 1 FONO, URSA PUREONE TWP 37 a URSA PUREONE TWF 37. Při její absenci nebo nekvalitní izolaci vznikají takzvané akustické mosty, jež zhoršují neprůzvučnost příčky. Nekvalitní izolaci poznáte tak, že není dostatečně pružná, nedrží v konstrukci anebo sesedá. Tím vzniknou zmíněné akustické mosty, které způsobují mnohem větší šíření hluku.

Kvalitní zvukovou izolaci oceníte nejen o Vánocích

Jak poznat, která izolace bude dobře pohlcovat zvuk?

Při výběru izolace, díky které bude váš dům či byt chráněn před okolními zvuky, je potřeba sledovat dvě hlavní měřítka – třídu zvukové pohltivost a odpor proti proudění vzduchu (AFr).

„Zvuková pohltivost se vyjadřuje činitelem zvukové pohltivosti, který udává poměr pohlceného akustického vlnění k dopadajícím zvukovým vlnám. Minerální izolace URSA mají nejlepší třídu zvukové pohltivosti, jsou tedy maximálně pohltivé,“ popisuje Vojancová a dále pokračuje: „Odpor proti proudění vzduchu (AFr) vyjadřuje, jak materiál dokáže bránit proudění vzduchu. Hodnoty AFr větší a rovné 5 (AFr ? 5 kPa.s/m2) znamenají, že materiál dostatečně brání proudění vzduchu, aby fungoval jako tlumič.“

Všechny minerální izolace URSA mají deklarované AFr5 a vyšší, jsou tedy vhodné jako akustické izolace. S nimi tak můžete dosáhnout skutečně zdravého, funkčního a kvalitního bydlení. A navíc si dopřejete klidné a pohodové Vánoce.

Více informací naleznete na www.ursa.cz.

Kvalitní zvukovou izolaci oceníte nejen o Vánocích

Zdroj foto: Ursa

Související příspěvky